Najib Dan Altantuya Ada Hubungan?

Datuk Seri Najib Razak sekali lagi dikaitkan dengan Altantuya Shaariibuu, kali ini dakwaan yang lebih menggemparkan daripada penyiasat persendirian kepada Abdul Razak Abdullah Baginda.
Malaysian Minister of Defense, Najib Razak
Dalam akuan berkanun penyiasat persendirian itu, P Balasubramaniam telah memberikan beberapa butiran maklumat yang didakwa menunjukkan hubungan awal antara Altantuya, wanita Mongolia yang dibunuh, dengan timbalan perdana menteri.

Balasubramaniam, yang diupah Abdul Razak pada Oktober 2006, mendakwa majikannya itu pernah memberitahunya bahawa Najib memperkenalkan Altantunya kepadanya dalam sebuah pameran berlian di Singapura.

Abdul Razak, yang kini dituduh bersubahat membunuh wanita Mongolia itu, didakwa memberitahu sedemikian pada 14 Oktober dua tahun lalu untuk memujuknya terus bertugas dengannya.

Selain maklumat tersebut, dakwa Balasubramaniam lagi, penganalisis politik yang dekat dengan pemimpin negara itu juga memberitahunya:

Dalam akuan berkanunnya, Balasubramaniam berkata beliau pernah berbual dengan Altantuya – yang dikenali juga sebagai “Aminah” – di luar pagar rumah Abdul Razak pada 19 Oktober tahun itu semasa bertugas mengawal rumah majikannya.

Dalam perbualan mereka, penyiasat itu mendakwa wanita itu memberitahunya:

Dakwaan-dakwaan menggemparkan ini terkandung dalam akaunnya setebal 16 halaman yang bertarikh 1 Julai.

Balasubramaniam, yang ditahan polis di awal siasatan kes berprofil tinggi itu pada pertengahan November 2006, turut mendakwa maklumat mengenai Najib yang didedahkan kepada polis tidak dimasukkan dalam kenyataan beramarannya.

Bekas anggota Cawangan Khas ini, yang bertugas selama 17 tahun bersama pasukan polis, disoal siasat lebih kurang 10 jam selama tujuh hari ditahan.

“Saya memberitahu mereka (polis) semua (maklumat) yang saya tahu termasuk semuanya yang diberitahu Abdul Razak Baginda dan Aminah kepada saya mengenai hubungan mereka dengan Datuk Seri Najib Tun Razak tetapi apabila saya ingin menandatangani kenyataan (beramaran) saya, semua butiran terperinci telah dibuang,” akuan berkanunnya pada halaman 13 dipetik.

Timbalan perdana menteri sebelum ini beberapa kali menafikan beliau mengenali wanita Mongolia itu dan juga menafikan sebarang kaitan dengannya.

Beliau juga mendakwa, Abdul Razak menunjukkan mesej SMS yang dikatakan dikirim oleh Najib yang menyebut: “saya (Najib) akan bertemu ketua polis negara (Tan Sri Musa Hassan) jam 11 hari ini (8 November 2006 – hari penganalisis itu ditangkap) … perkara ini akan dapat diselesaikan … bertenang.”

Balasubramaniam berkata, semasa memberikan keterangan dalam perbicaraan cif inspektor Azilah Hadri, koperal Sirul Azhar Umar dan Abdul Razak di Mahkahmah Tinggi Shah Alam, timbalan pendakwaraya kes itu tidak bertanya beliau tentang hubungan Altantuya dengan Najib.

Pada penghujung dokumennya itu, Balasubramaniam menyatakan beliau mengambil keputusan membuat pengakuan itu untuk:

Berdasarkan pengalamannya, beliau juga menekankan bahawa “tidak ada pegawai polis bersedia menembak seseorang di kepala atau meletupkan jasadnya tanpa menerima arahan khusus daripada pegawai atasannya.”

Sumber : MalaysiaKini

Zemanta Pixie

Technorati Tags: , , , , , , , , ,

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

Comments

poyo budak saiful..
depa bg kt ang bape juta ???
kalo nk suruh sumpah junjung al-quran baik buat undang2 ikut al-quran kemukakan 4org saksi utk liwat tu baru tau btoi ke tak!!!

aku rsa najib ney mmang tlibt ngan suma ney!!!!!!!!!!!!!!

najib memang terlibat dalam kes altantuya,saya sendiri telah membaca satu fail kerajaan,dimana saya mendapatnya menggunakan kepakaran saya dalam bidang IT,disitu telah tertulis najib memang mengenali altantuya dan ada beberapa keping gambar najib bersama altantuya dan abd razak di meja makan..

Leave a comment

(required)

(required)