Kisah Pelantikan Menteri Besar Terengganu

Kisah politik yang sedang berlaku sekarang sudah pasti akan menjadi satu catatan di dalam senarai peristiwa besar di Malaysia. Salah satu daripadanya adalah kemelut pelantikan Menteri Besar Terengganu yang baru sahaja berakhir apabila Majlis Tertinggi UMNO akhirnya menerima Datuk Ahmad Said, wakil rakyat Ajil yang dilantik oleh Majlis Penasihat Pemangku Raja.

Walaupun begitu episod Menteri Besar Terengganu ini pasti belum berakhir lagi kerana masih ada beberapa perkara yang masih belum disimpulkan dan sebarang kemungkinan boleh terjadi.

Berikut adalah tarikh-tarikh penting di dalam krisis pelantikan Menteri Besar Terengganu;

8 Mac 2008, Sabtu
Pilihan raya umum ke 12. Barisan Nasional memenangi 24 kerusi dan 8 kerusi lagi oleh PAS daripada 32 kerusi Dewan Undangan Negeri Terengganu.

9 Mac 2008, Ahad
Menteri besar Datuk Seri Idris Jusoh, yang cuba menghadap Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, gagal menemui baginda sehingga tengah malam.

Beliau ingin menghadap Tuanku Mizan Zainal Abidin untuk menyerahkan senarai ahli majlis mesyuarat (exco) kerajaan negeri selepas BN kembali memerintah negeri itu – menguasai 24 daripada 32 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).

10 Mac 2008, Isnin
Majlis angkat sumpah menteri besar (Idris) di Istana Maziah, Kuala Terengganu ditangguhkan ke suatu tarikh yang tidak ditetapkan.

11 Mac 2008, Selasa
Idris, wakil Jertih dan juga pengerusi BN negeri, kelihatan sugul, dan kemudian tegang apabila media bertanya persoalan beliau tidak mendapat perkenan istana sebagai menteri besar bagi penggal kedua.

12 Mac 2008, Rabu
Nama Datuk Ahmad Said, wakil rakyat Ajil, antara tiga nama yang disebut-sebut menggantikan Idris.

Setiausaha perhubungan Umno negeri Datuk Rosol Wahid, wakil Ajil, dan Datuk Mohamad Awang Tera, wakil Chukai, turut dinamakan.

Mohamad menafikannya kepada Malaysiakini dan menyebut beliau dan wakil-wakil BN akan berdiri di belakang Idris.

14 Mac 2008, Jumaat
Idris mengesahkan tidak hadir dalam pertemuan semua wakil BN dengan Majlis Penasihat Pemangku Raja (MPPR) yang dijadual diadakan di sebuah hotel di Putrajaya.

15 Mac 2008, Sabtu
Pertemuan wakil-wakil BN dengan MPPR dibatalkan dua jam sebelum dijadual berlangsung pada 11 pagi.

Seramai 20 wakil BN bertemu Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berhubung pelantikan menteri besar Terengganu, selain menyatakan sokongan mereka kepada Idris.

Istana Terengganu dilaporkan menafikan pembabitannya dengan isu pelantikan jawatan itu.

18 Mac 2008, Selasa
Idris menyeru penduduk Terengganu bertenang sewaktu negeri itu ketiadaan menteri besar dan berkata beliau masih belum mendapat apa-apa maklumat mengenai upacara mengangkat sumpah jawatan tersebut dari pihak istana.

19 Mac 2008, Rabu
Peguam Negara mengeluarkan kenyataan bahawa Yang di-Pertuan Agong tidak terlibat dalam pemilihan calon menteri besar.

Menurut perlembagaan, kata beliau, Baginda dilarang menjalankan peranan sebagai Sultan Terengganu kecuali fungsi sebagai ketua agama Islam.

Tan Sri Abdul Gani Patail menambah, dengan itu Yang di-Pertuan Agong tidak mempunyai calon baginda sendiri bagi jawatan tersebut dan menyedari hakikat bahawa urusan pelantikan sepenuhnya pada MPPR.

20 Mac 2008, Khamis
Polis menahan empat lelaki berusia 23 hingga 27 tahun kerana dipercayai membawa 20 helai kain rentang kira-kira 1.45 pagi mengenai pelantikan menteri besar di Jalan Sultan Mahmud, sebatang jalan utama di Kuala Terengganu.

21 Mac 2008, Jumaat
Empat lelaki tersebut, yang disiasat antaranya menurut Akta Hasutan dan Akta Penerbitan dan Mesin Cetak, dibebaskan.

Polis memberi amaran kepada penyebar SMS, yang dilaporkan semakin meluas sejak beberapa hari lepas, tentang isu pelantikan menteri besar.

22 Mac 2008, Sabtu
Pejabat Sultan Terengganu mengumumkan pelantikan Ahmad sebagai menteri besar dan majlis angkat sumpah dijadual pagi esoknya.

Seramai 22 wakil BN, yang diketuai Rosol, mengisytiharkan untuk memulau majlis tersebut.

Buletin Utama TV3 melaporkan, seorang ahli politik Terengganu (yang tidak dinamakan) kini sedang disiasat Badan Pencegah Rasuah (BPR) berhubung beberapa projek di Kijal.

Setiausaha agung Umno Datuk Tengku Adnan Tengku Mansor memberi amaran kepada Ahmad agar tidak menerima pelantikan tersebut atau sedia menerima tindakan disiplin.

23 Mac 2008, Ahad
Majlis angkat sumpah ditangguhkan dan Ahmad hanya menerima watikah pelantikan daripada MPPR.

Rosol, bagi pihak kumpulan wakil rakyat BN yang memboikot majlis tersebut, menyerahkan memorandum sokongan untuk Idris dipilih sebagai menteri besar kepada MPPR.

Rosol juga menyatakan Umno negeri telah melucutkan keahlian Ahmad.

Idris bertolak ke Kuala Lumpur untuk bertemu Perdana Menteri selepas sidang akhbar di kediaman rasminya pada sebelah pagi.

Perdana Menteri menyifatkan pelantikan Ahmad “tidak mengikut perlembagaan” kerana Ahmad tidak mendapat sokongan majoriti wakil BN.

Pada sebelah malam ini di Kuala Lumpur, semua 23 wakil BN terus mengulangi ugutan untuk melepaskan jawatan Ahli Dewan Undangan Negeri jika Ahmad dilantik MB.

Rosol, di sidang media itu, menafikan kenyataan timbalan ketua badan perhubungan Umno negeri Datuk Tengku Putera Tengku Awang bahawa semua ketua bahagian menolak Idris.

Hanya bahagian-bahagian Hulu Terengganu (diketuai Tengku Putera), Marang, Dungun dan Kemaman (diketuai Ahmad) menolak Idris (ketua bahagian Besut); manakala Kuala Terengganu, Kuala Nerus dan Setiu menyokongnya.

Peguam Negara menasihatkan Pemangku Raja Terengganu dan MPPR agar melantik seseorang yang mendapat dukungan majoriti wakil rakyat seperti termaktub peruntukan Undang-Undang Bagi Diri Kerajaan Terengganu.

Tan Sri Abdul Gani Patail berkata beliau memohon menghadap Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, yang juga Sultan Terengganu, untuk menjelaskan fakta-fakta dalam isu tersebut.

24 Mac 2008, Isnin
Ahmad disambut meriah di kawasannya Kemaman, diarak dengan konvoi kenderaan sejauh 10 kilometer dari sempadan Pahang ke rumahnya di Teluk Kalong petang ini.

Ahmad bertegas akan ke pejabat menteri besar untuk memulakan tugas di Wisma Darul Iman esok.

Sebelah tengah hari, Ahmad menghadap Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan di Istana Terengganu, Kuala Lumpur.

PAS menyatakan sokongan kepada pelantikan Ahmad seperti telah diperkenan oleh MPPR.

PKR membuat aduan polis di Kuala Terengganu, mendakwa perdana menteri, timbalan perdana menteri serta 23 wakil rakyat BN “bersikap biadap dan menderhaka” kepada Sultan Terengganu.

25 Mac 2008, Selasa
Ahmad tiba di Wisma Darul Iman sebelum jam 8 pagi, solat hajat dan masuk ke pejabat lamanya sewaktu menjadi exco penggal lalu.

Idris melahirkan kesediaan memohon keampunan daripada Sultan Terengganu atas segala kesilapan yang telah menimbulkan kemurkaan baginda.

Pemuda PAS menggesa polis menyiasat kain rentang “Kami nak Idris, natang” yang didakwanya menghina institusi raja.

Pemuda PAS Terengganu membuat laporan polis berhubung kain rentang itu dan kenyataan beberapa pemimpin Umno negeri dalam Berita Minggu dua hari sebelumnya.

26 Mac 2008, Rabu
Perdana Menteri menghadap Yang di-Pertuan Agong, antaranya membincangkan krisis pelantikan menteri besar Terengganu.

Idris bertemu Abdullah di pejabatnya di Putrajaya selepas Perdana Menteri menghadap Yang di-Pertuan Agong.

Butiran kedua-dua pertemuan ini tidak didedahkan kepada umum. Ahmad diura-urakan kekal sebagai menteri besar dan usaha Idris menuju jalan buntu.

Rosol, bagi pihak kumpulan 22 wakil rakyat yang menyokong Idris, menggesa Abdullah agar “bersikap tegas” melantik bekas menteri besar itu.

Sekumpulan penduduk negeri itu membuat aduan polis berhubung kain rentang “Kami nak Idris, natang”

27 Mac 2008, Khamis
Majlis Tertinggi (MT) Umno sepenuhnya menyokong Ahmad, calon lantikan istana.

Persiapan sambutan besar-besaran di Terengganu menjelang keberangkatan pulang Tuanku Mizan pada Sabtu ini.

Polis membuka empat kertas siasatan daripada 26 aduan sepanjang krisis ini.

Badan Pencegah Rasuah (BPR) sedang menyiasat kes seorang ahli politik kanan yang didakwa menyeleweng dalam beberapa projek di Kijal dan Chukai, Kemaman.

29 Mac 2008, Sabtu
Puluhan ribu penduduk berada di lapangan terbang Kuala Terengganu bagi menyambut berangkatan pulang Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong ke Terengganu pagi hari ini.

Tuanku Mizan Zainal Abidin, yang juga Sultan Terengganu, disambut oleh menteri besar baru Datuk Ahmad Said.

Turut hadir, setiausaha perhubungan Umno Datuk Rosol Wahid yang menjadi jurucakap utama kumpulan 22 wakil rakyat BN yang menyokong bekas menteri besar Datuk Seri Idris Jusoh.

Semua wakil rakyat BN yang menentang Ahmad pada awalnya turut kelihatan bersalaman dengan Tuanku Mizan.

Idris tidak kelihatan bersama wakil-wakil BN yang hadir.

30 Mac 2008, Ahad
Majlis angkat sumpah Menteri Besar Datuk Ahmad Said, diadakan di hadapan Pemangku Sultan Terengganu Tengku Muhammad Ismail Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Maziah, Kuala Terengganu.

Semua 23 wakil-wakil rakyat BN termasuk Datuk Idris Jusoh turut hadir di majlis angkat sumpah tersebut. Wakil-wakil rakyat PAS, yang diketuai presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, turut menghadiri majlis.

Bekas menteri besar Terengganu Datuk Idris Jusoh dan penggantinya Datuk Ahmad Said telah berdakapan selepas selesai majlis angkat sumpah.

9 April 2008, Rabu
10 ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional (BN) telah mengangkat sumpah jawatan sebagai Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco).

Tujuh daripada mereka adalah muka baru dan tiga lagi Adun telah dilantik semula sebagai Exco. Bekas menteri besar Terengganu Datuk Idris Jusoh dan setiausaha perhubungan Umno Datuk Rosol Wahid tidak tersenarai.

Technorati Tags: , , , ,

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

Comments

bagus kupasan ni…baru nampak ada jugak dolak dalik BN di sebalik perlatikan MB Terengganu ni

[…] dengan perlantikan Exco ini akan menamatkan kisah perlantikan Menteri Besar Terengganu. addthis_url = ‘http%3A%2F%2Fputrawangsa.com%2Fexco-terengganu-2008-angkat-sumpah%2F’; […]

Leave a comment

(required)

(required)