Kadar Tol Lebuhraya Naik Mulai 1 Mac

Kadar tol bagi lima lebuhraya iaitu Lebuhraya Utara Selatan (Plus), Lebuhraya Sistem Penyuraian Trafik KL Barat (Sprint), Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (Akleh) dan Lebuhraya Sungai Besi (Besraya) dan Lebuhraya Baru Pantai (NPE).

Kadar kenaikan tol terbabit adalah seperti berikut:

Perkara itu diumumkan oleh Menteri Kerja Raya Datuk Ir Mohamad Zin Mohamad.

Dalam kenyataannya, Mohd Zin menyifatkan kenaikan kadar tol baru itu sebagai sangat kecil.

Mohd Zin berkata, sebenarnya kadar tol di lebuhraya Plus, Sprint dan Akleh sepatutnya dinaikkan pada 1 Januari 2008, tetapi telah ditangguhkan kepada 28 Februari lalu.

“Berikutan penangguhan itu, kerajaan terpaksa membayar pampasan berjumlah RM245 juta, iaitu RM177 juta kepada Plus, RM38 kepada Sprint dan RM30 juta kepada Akleh,” katanya.

Menurut Mohd Zin lagi, kenaikan kadar tol itu tidak seharusnya dilihat sebagai membebankan kerana mutu dan kualiti lebuhraya berkenaan terjamin, selain menjadi laluan altenatif di kawasan berkenaan.

Kewujudan lebuhraya berkenaan juga, katanya, telah membawa rahmat kepada rakyat dan negara, dengan menggalakkan pembangunan, perumahan, perniagaan dan juga meningkatkan sosio-ekonomi penduduk sekitar.

Technorati Tags: , , , , , , ,

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

Comments

PLUS naik 0.68sen sekilometer ke atau 0.068sen sekilometer?..bayangkan kalau 0.68sen “sekilometer”, dgn kadar yang sedia ada lebih kurang 0.14sen sekilometer akan menjadi 0.82 sen sekilometer..katakan dari kl ke ipoh bersamaan 100km maknanya tol PLUS kl ke ipoh menjadi RM82/=. bior betul Yob..! aku balik kmpg ikut jalan lama dah la…

Leave a comment

(required)

(required)